Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

L’acte del Dia de l’orgull LGTBI a Tiana: Manifest, espectacle familiar i espai de sensibilització

Aquest dimecres 28 de juny es commemora el Dia de l’orgull i de l’alliberament LGTBIQ+ en record dels fets d’Stonewall, als Estats Units. A Tiana, l’acte institucional es farà dilluns 3 de juliol al pati del Casal a partir de les sis de la tarda i comptarà amb la lectura del manifest a càrrec de Carles Domènech, l’espectacle familiar Blauró i un espai de sensibilització en defensa de la diversitat sexual i de gènere a càrrec de Sida Studi.

El manifest d’aquest 28J posa el focus en l’amenaça que representa l’extrema dreta pels drets de les persones LGTBI i de la classe treballadora: “Els qui ens neguen els drets i l’existència tenen poder a les Balears, al País Valencià, a Ripoll: els hem de combatre de cara i contribuir a teixir una xarxa de solidaritat i resistència infinita. Estem preparades per batallar i resistir davant de les amenaces de qui no vol deixar-nos existir.

L’escrit també denúncia la discriminació i la precarització que encara viu el col·lectiu. Segons recull el manifest, 7 de cada 10 persones oculten la seva identitat sexual o de gènere a la feina, la meitat pateixen discriminacions a l’àmbit laboral i una de cada quatre són víctimes d’assetjament laboral. A més, el 80% de les persones trans es troben en situació de desocupació.

També cal tenir en compte les dades que aporten informes com els de l’Observatori Contra l’Homofòbia (OCH). Enguany, són 152 les situacions de violències registrades cap al col·lectiu LGTBI. Segons les dades del primer trimestre d’aquest 2023, Catalunya va registrar un increment del 19,8% d’incidències per violències LGTBI-fòbiques en comparació amb el mateix període de l’any anterior.

El manifest acaba reclamant que, a Tiana, “les polítiques municipals ens tinguin en compte, que el teixit associatiu del poble siguin espais oberts, inclusius i segurs, que les activitats municipals ens facin visibles i que se’ns reconeguin els drets.”

L’espectacle familiar Blauró, de la companyia Boia Teatre, està recomanada per a un públic de 3 a 10 anys i parla sobre la identitat de ser qui vulguis a través dels colors. Durant la Festa dels Racons d’enguany ja es va poder gaudir d’un tast d’aquest espectacle de titelles, perquè era una de les parades del recorregut, la que va tenir lloc a l’Era de Can Reon.

Pel que fa a l’espai de sensibilització de Sida Studi, destinat a crear consciència de la performativitat del gènere i de com deconstruir-lo, també comptarà amb un taller de creació de xapes.