Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

L’Ajuntament recolza la consulta del 9-N

Al ple extraordinari d’aquest dilluns s’ha aprovat la moció per donar suport a la consulta del 9-N i a la Llei de Consultes amb el recolzament de tots els grups municipals excepte el PP. Així, un total de 11 regidors del PSC, CiU, ERC i Gent de Tiana han votat a favor mentre que l’únic membre del Partit Popular ha manifestat la seva oposició.

La moció que s’ha exposat finalment al ple només afegia una petita variació respecte a la proposta de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l’Associació de Municipis de Catalunya (AMC), ja que considerava que per donar suport a la Generalitat a l’hora de fer la consulta aquesta s’haurà d’ajustar a la legalitat vigent.

Els grups municipals a favor del dret a decidir han valorat molt positivament que tots hagin recolzat la moció després d’incloure les modificacions que s’havien plantejat a les negociacions dels últims dies. Una unanimitat que, segons el portaveu d’ERC, Jordi Gost, és fruit de molt treball.

 

D’altra banda, el portaveu de Convergència i Unió, Enric Nolis, ha volgut destacar la col·laboració del PSC de Tiana com un aspecte molt positiu perquè el Partit Socialista no s’ha posicionat obertament a favor de la consulta.

 

El portaveu de Gent, Joan Pau Hernández, també ha valorat de manera especialment positiva que el PSC s’hagi incorporat a la moció perquè això dona “garanties que al moment de la consulta podran oferir tota la col·laboració necessària per poder-la celebrar democràtica i pacíficament”. Hernández diu que ja es parlarà respecte a la forma d’Estat, però assegura que avui s’ha donat un pas endavant pel dret a decidir.

 

Tot i així, el portaveu del PSC, Héctor González, espera que l’aprovació de la moció no quedi en un acte simbòlic i que, realment, permeti que la consulta es porti a terme el 9 de novembre.

 

Finalment, el portaveu del PP, Manuel Gonzalo, ha afirmat que no creu que la seva postura hagi sorprès a ningú perquè ell “ha d’estar on ha d’estar, amb la llei i la constitució i evitant aquest tipus de confrontació”. Segons ell, aquestes mostres de suport municipal no serviran per arribar enlloc.

 

De moment, però, l’Ajuntament de Tiana s’ha posicionat a favor de la consulta del 9-N i roman a l’espera de si aquesta es podrà dur a terme en el marc de la legalitat vigent, amb la recent aprovació de la Llei de Consultes.

 

Municipis catalans per la consulta

La data de la cita política d’avui coincideix amb molts altres plens extraordinaris arreu de Catalunya que volen donar suport a la consulta del 9-N. Un fenomen que representa l’impuls simbòlic del municipalisme a les pretensions del govern català. Segons les declaracions dels presidents de l’AMI i de l’AMC aquest matí a Catalunya Ràdio, aquest dilluns més de 300 consistoris aprovaran la proposta de moció que van redactar ells o altres de semblants. Una xifra que preveuen que ascendirà fins a 600 municipis a finals d’aquesta setmana.

A més, la Diputació de Lleida ha aprovat una moció de suport a la consulta, convertint-se en la primera diputació en fer-ho. L’Ajuntament de Barcelona també ha aprovat un text de les mateixes característiques amb 21 vots a favor i 12 en contra, malgrat que el PSC no ha assistit perquè han considerat que l’acte estava concebut només al servei de la causa independentista.

Al Maresme, alguns dels municipis que decidiran aquest dilluns en ple extraordinari si donen suport a la Llei de Consultes i a la votació del 9-N són Montgat, Calella, Arenys de Munt, Alella i El Masnou.