Figueres desperta amb la imatge macabra d’un crim que reprodueix El Crist de Sant Joan de la Creu de Salvador Dalí. El mateix dia que s’inaugura una exposició retrospectiva dedicada al geni, el focus dels mitjans de comunicació apuntarà a un crucificat davant el Teatre-Museu Dalí.
Així comença la trama de “Diví”, la novel·la negra de l’escriptor i actual director de negoci del diari ARA Oriol Canals. Amant de la novel·la negra i de Dalí, era qüestió de temps que l’Oriol escrivís un llibre d’aquest gènere amb l’artista com a protagonista:
Canals vindrà al Tiana Negra a parlar del seu llibre i a reflexionar sobre la literatura negra i l’art. Per a l’escriptor és una combinació que dóna molt de joc i que donaria per molts llibres d’aquest estil:
“Diví” explora la figura d’un assassí que es creu un artista:
“Diví”, que és el pseudònim de l’assassí, envia notes de premsa a les seccions de Cultura dels diaris per donar a conèixer la seva “obra”. Un fet que li serveix a l’Oriol per traçar una panoràmica de les diferents maneres d’informar sobre un crim i criticar als mitjans sensacionalistes que s’aprofiten d’aquest tipus de successos:
Si hi ha un assassí, hi ha d’haver algú que l’intenti detenir. L’altre protagonista és el sergent dels Mossos d’Esquadra Alberto Olazábal:
“Diví” és el segon llibre de l’Oriol Canals. El primer el va publicar l’any 2013, “Fills de mala mare”, un thriller vaticà on un desconegut amenaça al Papa de destapar els seus secrets més obscurs si no accepta públicament una eutanàsia. Canals comenta que, curiosament, ambdós arguments han coincidit en el temps amb casos mediàtics relacionats amb els personatges dels que parla a les seves novel·les:
A dia d’avui ja està treballant en un tercer llibre, que també serà negre. L’especial novel·les negres i art es farà el dissabte 19 de gener a tres quarts de cinc de la tarda, amb una intervenció sonora de bandabòlit.