Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

L’Audiència Nacional condemna a multa de 900 euros per “injúries a la Corona” a dos joves que van cremar una foto del rei

El jutge de l’Audiència Nacional Manuel Vázquez Honrubia ha condemnat aquest dijous a pagar una multa de 900 euros cadascú a Guifre Peguera Comas i Jordi Nogué Hernández, els dos estudiants que van ser imputats per la crema de la foto del Rei Joan Carles durant la Diada del 2013 a Mataró. El jutge, que ha avançat la sentència després del judici, ha afirmat que van cometre una acció “injuriosa” de manera “premeditada” per “desprestigiar a la corona”, precisament perquè aquesta és “símbol de la unitat d’Espanya i de la permanència de l’Estat”. Vázquez Honrubia ha afirmat que s’ha tractat d’un delicte “contra la Corona i la Constitució” que no es pot emparar en els drets fonamentals.

Durant el judici els dos estudiants han admès que van participar en l’acció, malgrat que han assenyalat no van ser ells qui directament van calar foc a l’efígie del monarca. La fiscalia demanava que se’ls condemnés a una multa de 10.800 euros per injúries a la Corona.

Tots dos han explicat l’acció que va tenir lloc davant una casa ocupada a Mataró en un acte en favor de la independència i contra una monarquia que porta “299 anys oprimint el poble català”.

Guifre Peguera Comas i Jordi Nogué Hernández han arribat a l’Audiència Nacional acompanyats d’una trentena de joves que portaven estelades i samarretes amb el lema “Jo també cremo la foto del rei”. Han fet crits demanant l’absolució dels dos acusats.

Un ampli dispositiu de la Policia Nacional -fins a sis dotacions- els ha impedit protestar davant l’Audiència Nacional i els ha fet desplaçar fins a la Castellana, uns centenars de metres més avall, on han estat identificats i multats amb 300 euros per reunió no autoritzada. També hi ha estat presents els diputats Joan Tardà (ERC) i Jon Iñarritu (Amaiur), que han assistit al judici com a públic.