El sindicat agrari Unió de Pagesos (UP) ha advertit que la forta sequera que estem patint, provocada per la manca de pluges i també per les altes temperatures dels últims mesos, està afectant molts conreus, del Maresme en particular i de Catalunya en general. Tot i això, Unió de Pagesos considera que encara és aviat per avaluar possibles pèrdues, informa l’ACN.
A Tiana, una de les finques més grans de conreu d’hortalissa, Can Guinart, no s’ha escapat de l’efecte negatiu de la sequera i les temperatures anormalment altes de la tardor i l’hivern. Una d’aquestes conseqüències és que porten mesos havent de regar els conreus amb aigua de pou, quan el que és habitual és deixar-ho de fer a partir d’octubre i fins passada la primavera, ja que solen ser mesos amb una certa freqüència de pluges. Ho ha explicat el responsable de Can Guinart, Gerard Cornellà:
En aquesta època, a les 4 hectàrees i escaig d’aquesta horta de Tiana s’hi produeix escarola, bleda, enciam, ceba o bròquil. Com que no ha fet fred, algunes d’aquestes hortalisses no han sortit tan espesses i grans com caldria:
Altres efectes poc habituals
La sequera també està propiciant floracions avançades o descompensades, creixement de males herbes que no són les habituals o, en altre zones de Catalunya, plagues en fruita dolça i arròs.
Al Maresme, els pèsols i les faves van endarrerits per excés de temperatura. En alguns casos, la primera tongada d’aquest llegum s’ha fet malbé perquè no ha pogut créixer amb prou força, ja que necessita fred, han explicat a La Local pagesos que es dediquen a aquest conreu. També les carxofes s’han vist afectades per la calor: moltes de les que ja s’estan collint fa setmanes al Maresme són més petites del que caldria.
Un altre efecte negatiu de la temperatura anormalment alta és que els bròquils o els enciams s’estan espigant abans d’hora ja que aquestes hortalisses s’espiguen quan comença el bon temps com a pas previ a la seva reproducció. Però un cop espigats no són aptes per a la venda.
La calor també ha produit l’avançament de les collites, fet que provoca el seu solapament. Per això, hi ha gaut remeses que s’han perdut, com és el cas d’espinacs, que en algunes zones no s’han pogut comercialitzar. A Can Guinart, un 50% de la producció d’enciam no s’ha pogut portar a vendre per aquesta raó.
Si a final de març no comencen les pluges de primavera, la situació començarà a ser veritablement preocupant, explica Gerard Cornellà:
Venda al major: baixada de preu
El solapament de certes collites al Maresme ha repercutit directament en el preu en origen. A Mercabarna, per exemple, durant les primeres setmanes de gener es pagava de mitjana entre 0,60 i 0,70 euros el quilo de verdura, “i ara amb prou feines es poden vendre a 0,30 euros”, assegura Unió de Pagesos.
Aquest solapament es dóna en els casos de l’enciam, bleda i espinac al Maresme. El bròquil verd s’està collint ara, quan normalment es fa al mes d’abril. Cal tenir en compte que verdures com ara el bròquil o la carxofa necessiten fred perquè tinguin un creixement lent, cosa que afavoreix que siguin més espesses.
Unió de Pagesos demana al Departament d’Agricultura “diligència” en el moment de fer la valoració dels possibles danys “per tal que les pèrdues puguin ser compensades adequadament”.