El Consell d’Infants de Tiana ha recordat en el seu tercer programa radiofònic que els nens haurien de tenir certs hàbits saludables per afrontar totes les activitats que practiquen diàriament. Per repassar quins són, han volgut centrar-se en tres àmbits: higiene i rutines, alimentació i activitat física. A més, els membres del Consell han estudiat com actuen ells mateixos en aquestes tres àrees amb unes graelles que registraven algunes activitats de la seva vida diària.
Pel que fa a la higiene, els consellers han posat sobre la taula la necessitat de rentar-se les dents després de cada àpat. Tot i així, en base a les graelles, només un 80% dels consellers es renten les dents al matí, una xifra que es reduïa al 76% a la nit i al 56% al migdia. L’Àger, la Bruna i l’Iker expliquen per què després de dinar és la pitjor hora.
La manca d’hàbits saludables també s’estén a algunes de les activitats rutinàries que realitzen els nens del Consell. Asseguren dormir només un 69% de les 8-10 hores que haurien de fer-ho i només el 48% fan trajectes a peu de manera habitual.
En l’àmbit de l’alimentació, la balança entre la realitat i les recomanacions està més equilibrada. Els consellers arriben a menjar 4 peces de fruita i verdura al dia, quan haurien de menjar-ne 5 o més. Però no acostumen a consumir-les a l’esmorzar, on els productes més habituals són entrepans, llet i cereals.
Dels 8-10 gots d’aigua recomanats al dia, només arriben a beure’n 6. L’Estel, la Fiona i el Juli consideren que això es podria solucionar si a l’escola els deixessin beure a les aules.
Tot i així, aquests tres consellers creuen que els infants no són conscients dels riscos de tenir una dieta poc saludable i que, per aquest motiu, se’ls hi hauria d’acostumar des de petits.
Finalment, pel que fa a l’activitat física, els membres del Consell si que estan força acostumats a practicar esports o a participar en activitats extraescolars. Es mantenen tan actius com seria recomanable i més del 50% dediquen menys de dues hores a la televisió. El Jan i el Pau, consideren que, avui en dia, els nens no estan gaire enganxats a la pantalla més que res pels deures.
Els consellers creuen que tots els nens haurien de conèixer aquestes recomanacions i intentar tenir una vida més saludable, una conscienciació que es podria estendre als més adults.
També han recordat que el proper programa parlarà de civisme i convivència i han explicat la seva participació en una reunió amb l’alcaldessa i l’arquitecte municipal per decidir quin seria el model del nou tobogan del Parc Salvador Espriu. El Mateu i la Martina ens expliquen quin va ser l’escollit.
Els membres del Consell estan molt contents d’haver format part en aquest procés perquè consideren que al final són ells els que el faran servir. De moment, continuaran compartint les seves preocupacions als dos programes de Petites Veus que queden per emetre. A l’última emissió, al maig, respondran a les preguntes que enviïn els veïns al correu electrònic ci-tiana@civis.cat.