Les III Jornades d’Educació de Tiana i Montgat començaran el 8 de maig a les 17,30h entre la Sala Pau Casals de Montgat i a la Sala d’Exposicions del Casal de Tiana, i duraran fins a l’11 de maig. El tema entorn el qual giraran les xerrades en aquesta edició és la innovació educativa.
La regidora d’Educació de Tiana, Marta Guàrdia, ens explica que l’objectiu de les jornades és proporcionar eines als docents davant la incertesa del canvi:
La inauguració de les jornades anirà a càrrec José Ramon Gamo, especialista en neurodidàctica. Ramon Gamo està diagnosticat de TDH, hiperactivitat i dislèxia, i un dels objectius de la seva xerrada és constatar que tot tipus de nens i nenes poden aprendre. La seva ponència “Neurodidàctica: la gran oportunidad para el cambio de paradigma en las escuelas”, ens parlarà de com introduir la neurociència a les aules de manera que els professors puguin fer diagnòstics dels alumnes i aplicar pautes d’entrenament cerebral que més els convinguin.
Hora i lloc: José Ramón Gamo “Neurodidàctica: la gran oportunidad para el cambio de paradigma en las escuelas”. El 8 de maig a les 17.30h. Sala d’exposicions del Casal de Tiana.
L’endemà serà el torn de Boris Mir, especialista en innovació educativa, que a través de la seva xerrada ens presentarà una proposta que posa el focus en aconseguir una educació personalitzada que prepari els ciutadans i ciutadanes per una societat més global, ètica, oberta i justa.
Seguidament, Raquel Garcia, directora de l’Escola Joaquim Ruyra amb un alt percentatge d’immigració, ens parlarà de la seva experiència educativa com a docent i directora. A la seva escola tot està planificat i estudiat prèviament. Cap activitat a l’aula dura més de 20 minuts per evitar que els nens i nenes perdin l’atenció.
Hora i lloc: Boris Mir “Innovació educativa” i Raquel Garcia “L’experiència educativa de l’escola Joaquim Ruyra”. El 9 de maig a les 17.30h a la Sala Pau Casals de Montgat.
El dimecres 10 de maig serà l’Oriol Ripoll, especialista en jocs, qui ens parlarà d’una altra eina per a una educació innovadora encara molt desconeguda: la gamificació. És a dir, l’ús de mecàniques de joc en entorns i aplicacions no lúdiques amb el fi de potenciar la motivació, la concentració i altres valors positius.
Hora i lloc: Oriol Ripoll, “Una experiència de gamificació dins l’aula”. El 10 de maig a les 17.30h a la Sala d’Exposicions del Casal de Tiana.
Finalment, el dijous 11 de maig Jaume Carbonell, pedagog i col·laborador del Diari de l’Educació, ens plantejarà els repte de l’escola contemporània. La seva xerrada partirà de la distància generacional entre professors i alumnes en relació a les tecnologies, i senyalarà la necessitat de fer canvis fonamentals en l’ensenyament per tal de poder salvar a aquesta ruptura.
Hora i lloc: Jaume Carbonell, “Cap on va l’educació? Quins són els reptes?”. L’11 de maig a les 17.30h a la Sala Pau Casals de Montgat.
Seguidament hi tindrà lloc una taula rodona de les escoles primària de Tiana i Montgat així com un aperitiu de comiat.