Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Les novetats de la Festa Major de Sant Cebrià: carpa al parc de l’antic camp de futbol, fira d’atraccions a cals Frares i pregó i Toc d’Inici en llengua de signes

L’Ajuntament de Tiana ha publicat aquest dimecres 30 d’agost el programa i l’aplicació de la Festa Major de Sant Cebrià 2023, que enguany se celebrarà del 14 al 17 de setembre. La regidora de Cultura i Patrimoni, Cristina Comas, explica que tornaran a apostar pel model de festa intergeneracional, “diversa, que abraça les tradicions i que té la cultura al centre i el poble educador” que van engegar l’any passat:

 

Entre les novetats destacades es troba la carpa que cobrirà la pista del parc de l’antic camp de futbol per protegir-la de la pluja. L’any passat, per exemple, van haver de suspendre concerts com el de The Penguins, que tornaran el divendres 15 per poder acabar allò que van haver d’interrompre fa un any:

 

Per l’escenari del Parc de l’Antic Camp de Futbol també hi passaran una de les sensacions musicals de l’estiu, el grup Flashy Ice Cream; la guanyadora del Maresmusic, Susi Abanades; i les orquestres Cimarron i Mitjanit, entre d’altres.

Una altra novetat destacada és el canvi de lloc de la fira d’atraccions, que s’instal·larà a Can Gaietà, a la zona de cals Frares, una decisió que permetrà que n’hi pugui haver més, també per a adolescents. Entre les novetats hi ha el Jamaica, un simulador virtual i el tren Disney Show. En total, hi haurà 10 atraccions per a totes les edats, 5 casetes de fira i la tradicional xurreria:

 

La regidora explica que han apostat per aquest canvi perquè l’anterior zona s’havia quedat petita:

 

De fet, l’espai que deixen lliure al parc l’ocuparà una nova fira de comerç i artesania amb parades i food trucks. La fira d’atraccions s’instal·larà el divendres 8 de setembre i ocuparà l’esplanada de Cals Frares, la plaça del davant i un carril de circulació de l’avinguda, deixant l’altre per als vehicles de servei. Des del consistori expliquen que el camí d’accés estarà il·luminat i hi haurà vies d’accés alternatives per al veïnat. A més, la fira comptarà amb servei de seguretat propi i tindrà unes hores tranquil·les de funcionament sense música, entre les cinc i les sis de la tarda, per facilitar el descans del veïnat.

La Festa Major començarà amb el pregó i el Toc d’Inici, que enguany es faran divendres 15 de setembre. Per problemes de salut, finalment el pregó el farà la cantant Victòria Riba i no Concepció Carreras, tal com estava previst:

 

La Victòria fa més d’un any que viu a Madrid, on ha impulsat la seva carrera musical, tot i que per a ella Tiana segueix sent casa. L’èxit de Nochentera l’ha portada a fer una gira durant tot l’estiu.

Després del pregó, es farà per segon any el Toc d’Inici, l’acte d’obertura de la Festa Major on els diferents personatges de la imatgeria popular surten en cercavila i, un cop a la plaça, fan una mostra del que es podrà veure per Festa Major. Aquí és on es donarà a conèixer el segon Capgròs de l’Any, el primer triat amb una votació popular:

 

La regidora destaca la importància i implicació de les entitats en les activitats de la Festa Major, però especialment en el Toc d’Inici, on participen els Gegants de Tiana, els Diables, l’Agrupació Amics de la Sardana, el Coro, Can Boter, l’AFA del Tiziana, els Grallers de l’Alcalde i la Bandabòlit:

 

En Miguelón, actual cap de colla dels Gegants de Tiana, és l’encarregat de coordinar l’acte:

 

Ell també destaca la sinergia que es crea entre les diferents entitats i manifesta que el seu desig és acabar implicant a totes les entitats culturals del poble:

 

Enguany, el pregó i el Toc d’Inici seran inclusius i es faran per primer cop en llengua de signes. Tot i que ambdós actes donaran el tret de sortida a la Festa Major, un dia abans, dijous 14 de setembre a les vuit del vespre, tindrà lloc un acte molt especial que també està inclòs dins del programa de la festa. Es tracta de la projecció del film del tramvia de Tiana que es farà en una Sala Albèniz ambientada per a l’ocasió. El film es va rodar l’estiu del 1917 per iniciativa de l’aleshores alcalde, Joan Garí, que també era un dels promotors del tramvia que permetia als veïns moure’s fins a Montgat, i mostra un viatge amb tramvia de Montgat a Tiana i la vida al poble:

 

La pel·lícula es repetirà dos cops. El primer comptarà amb la música en directe de Josep Mas Kitflus, compositor de la banda sonora que tocarà des de la mateixa Sala Albèniz el dia de l’estrena. Al final d’aquesta primera projecció, representants de la Filmoteca relataran com ha estat el procés de restauració. Després de les explicacions, es farà una segona projecció comentada per donar els detalls de les panoràmiques que apareixen a la Tiana de fa més de 100 anys i alguns edificis que ajudaran a situar els espectadors:

 

La pel·lícula va ser tota una sensació en el seu moment: es projectava al Cine Tiana després de les sessions per aclamació popular. Però, amb el pas de les dècades, es va anar perdent i corria el risc de desaparèixer per sempre. La Filmoteca guardava l’original, cedida per Mercedes Garí -neta de l’exalcalde-, però no va ser fins que l’historiador Josep Maria Tòffoli va portar-los una altra versió quan van decidir, amb l’Ajuntament, iniciar la restauració.