El passat 9 de juliol va tenir lloc a la Sala de Plens de l’AMB l’obertura de pliques per donar a conèixer el guanyador del concurs d’idees per a la redacció del projecte d’habitatge públic que es vol fer a Cals Frares. Segons consta a l’acta, en total es van presentar 42 propostes i 5 van quedar finalistes. La idea guanyadora s’ha presentat al Consell Assessor d’Urbanisme de Tiana (CAUT) que s’ha celebrat aquest dijous 17 de juliol en una sessió extraordinària que també ha comptat amb la presentació de les propostes inicials del pla de mobilitat.
La sessió ha sigut extraordinària perquè, a diferència d’altres reunions del CAUT, aquesta ha tingut lloc a la Sala de Plens i s’ha enregistrat amb videoacta. L’alcalde de Tiana, Isaac Salvatierra, ha justificat aquesta decisió per impedir “malentesos” i “no donar peu a rumors i bulos”. A més, a banda dels membres del CAUT, també hi han participat regidors i regidores tant del govern com de l’oposició i el representant veïnal de Can Gaietà.
“Les Tres Bessones”, la proposta seleccionada pels allotjaments dotacionals de Cals Frares
El director de l’IMPSOL, Josep Maria Borrell, i l’arquitecte guanyador, el Sergi Viñals, han presentat la proposta guanyadora del concurs d’idees, una proposta inicial que ara s’haurà d’anar detallant i desenvolupant. Borrell ha justificat l’elecció d’aquesta proposta, que ha definit com a “engrescadora”, perquè era la que millor s’ajustava als criteris tècnics, especialment el de la permeabilitat amb l’entorn i la sostenibilitat.
Presentada sota el pseudònim de “Les Tres Bessones”, el projecte parteix de tres blocs de pisos en ventall fets amb terra compactada, un material que vol fer recordar a les masies característiques de la zona. Tal com va explicar l’arquitecte, han volgut que l’edifici s’adaptés a l’estil i naturalesa de la Tiana històrica de les masies, els horts i les vinyes.
Una de les característiques d’aquest tipus d’allotjaments és que poden disposar d’espais comunitaris oberts, tant per a les persones usuàries com per al veïnat. La proposta del Sergi Viñals situa aquest espai en la planta baixa d’un dels tres edificis que aniria a continuació de l’Espai Dioptria.
Segons ha explicat l’alcalde, l’ús d’aquest espai comunitari es decidirà a través d’un “procés d’escolta” amb el veïnat, les forces polítiques i el CAUT. De fet, es crearà una comissió de seguiment dins del CAUT per escoltar l’opinió dels seus membres al llarg de tot el projecte.
Aquest procés d’escolta també es farà per configurar l’espai públic de la zona verda i de la plaça que es troba just al davant i per redactar les bases dels destinataris d’aquests pisos, que es volen fer amb el màxim consens amb tots els grups. Segons ha detallat l’alcalde, l’objectiu és doble: evitar que els tianencs i tianenques hagin de marxar del seu poble a causa del preu del lloguer i facilitar que aquells que hagin hagut de marxar puguin tornar.
La regidora de Junts per Catalunya Tiana, Montse Torres, ha lamentat que el projecte no contemplés la construcció d’aparcaments, un fet que preocupa al veïnat de la zona, igual que la falta de locals comercials. Així ho ha expressat, també, el representant veïnal de Can Gaietà. Per altra banda, el regidor no adscrit, Albert Sales, ha dit que trobava a faltar saber més sobre l’impacte visual que causarien aquests tres blocs.
Ara, un cop adjudicat, l’equip guanyador haurà de redactar un Pla Especial Urbanístic (PEU) per tal de concretar l’ús d’allotjament dotacional i definir els paràmetres edificatoris, en paral·lel a l’avantprojecte. El desenvolupament del projecte bàsic i executiu i fases posteriors estarà condicionat a l’aprovació d’aquest document. Tal com ha dit el director de l’IMPSOL, si tot va bé el setembre del 2026 s’haurien d’estar iniciant les obres per acabar-les l’any 2028.
Un pla de mobilitat amb 10 línies estratègiques
La segona part del CAUT ha estat protagonitzada per la presentació de les propostes inicials del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible de Tiana, que té com a objectiu principal reduir l’ús excessiu del vehicle privat, fomentar mitjans de transport més sostenibles com el transport públic, la bicicleta i la mobilitat a peu, i millorar la qualitat de vida de la ciutadania.
És per això que les propostes s’han dividit en deu línies estratègiques que responen a la millora de la seguretat viària, el foment de la mobilitat a peu, l’augment de l’ús de la bicicleta, un transport col·lectiu i competitiu amb el vehicle privat, l’ús racional d’aquest vehicle privat, l’optimització de l’oferta d’aparcament, una distribució de mercaderies àgil, la disminució de la contaminació atmosfèrica i acústica i el foment de la mobilitat sostenible i segura a través de campanyes de comunicació.
Entre les propostes presentades destaquen la implantació d’accessos amb càmeres lectores de matrícula en algunes zones del centre que estan pacificades, millorar la freqüència del B29 perquè passi cada 10 minuts i reconfigurar les línies B34 i B35, l’autobús directe a Barcelona, replantejar el carril bici dels Vessants per tenir un itinerari connectat, incrementar l’espai d’aparcament per a residents (zona verda) i la implantació de radars sancionadors.
Alguns membres del CAUT han compartit propostes que trobaven a faltar o temes que consideraven prioritaris. Per exemple, Mateu Hernández ha dit que no hi havia res relacionat amb la carretera i el tram d’Isaac Albéniz. Tant l’alcalde com els tècnics encarregats del pla de mobilitat han justificat que les primeres alternatives que s’havien contemplat no eren viables i que era un tema prou complex per a debatre’l de manera separada i única, cosa que ja tenen previst fer.
Per altra banda, David Hernampérez ha dit que s’hauria de fer una regulació específica per les caravanes i autocaravanes que es troben en aparcaments públics del poble. També ha intervingut el representant de Can Gaietà, que ha demanat més ombres, si pot ser amb arbres que ajudin a rebaixar la temperatura; i un autobús intern des del barri fins a l’Institut, entre altres.