Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

L’escarabat morrut: la plaga que acaba amb les palmeres

El morrut roig de les palmeres, que pertany a la família  del curculiònid, es va detectar a l’Estat espanyol l’any 1995 al litoral d’Andalusia. El primer focus va arribar a Catalunya el 2005. La primera comarca que es va veure afectada va ser la del Baix Penedès, al desembre d’aquell any. En poc temps la plaga es va estendre pel territori. Les primeres localitats del Maresme en ser afectades van ser Pineda de Mar i Vilassar de Mar. La plaga, però, també va arribar a Montgat i Tiana afectant les seves palmeres.

Tot i que en els darrers anys, la plaga de l’escarabat morrut semblava estar controlada s’ha tornat a revifar als països de l’arc mediterrani europeu i africà. Per això, la Unió Europea  manté vigent les mesures d’emergència contra la plaga. Però, com afecta realment l’escarabat morrut? Es pot prevenir? Com podem actuar per evitar-ho?

La plaga de l’escarabat morrut afecta a totes les palmeres, però especialment a la canària. És molt difícil detectar la presència de la plaga dins les palmeres. Fins i tot cal recórrer a aparells acústics especialitzats per detectar-ho.  El jardiner i especialista en tractaments contra l’escarbat morrut, Abel Gel, diu que sovint, quan els propietaris se n’adonen de que les seves palmeres han estat atacades per la plaga ja és massa tard perquè no és pot fer res per salvar-les.  

Els símptomes externs es manifesten en un assecament de les fulles centrals de la corona. Quan avança l’atac, les fulles centrals engrogueixen i es marceixen, de forma que en poques setmanes, la pràctica totalitat de la corona es veu afectada, originant la mort de la palmera. En el cas de la palmera datilera es registren també atacs a la base dels troncs. Abel Gel explica perquè aqueta mort és produeix tan ràpidament, en menys de dos mesos aproximadament.

El jardiner diu que encara no s’ha trobat cap fórmula per tal de prevenir o acabar definitivament amb la plaga.

L’Ajuntament de Tiana ha posat en marxa un protocol per tal de prevenir un atac tan fort com l’anterior.

morrut9

Continuen les mesures de prevenció de l’escarabat morrut