Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

L’escultor del Capgròs de l’Any

Un dels trets característics de la Festa Major de Sant Cebrià d’enguany és l’aposta per incloure més presència de l’imaginari popular, amb l’estrena del Toc d’inici i el bateig del Capgròs de l’Any, que acompanyaran el dijous 15 de setembre a l’habitual pregó que dona el tret de sortida a la festivitat.

Festa Major de Sant Cebrià 2022: més presència de l’imaginari popular, intergeneracional i amb Lildami com a cap de cartell

Pel que fa al Capgròs de l’Any, es farà el bateig del primer capgròs de la colla, que servirà per reconèixer la tasca de persones del poble que hagin destacat al llarg dels anys, que hagin marcat una època o que hagin format part del dia a dia, ja sigui a partir dels seus oficis o del tarannà personal.

L’encarregat d’elaborar aquest capgròs tianenc ha sigut en Jordi Grau, escultor de figura festiva i imatgeria popular que fa més de 40 anys que està al capdavant del Taller el Drac Petit a Terrassa.

Durant quatre dècades ha creat i recuperat centenars de gegants, capgrossos i figures de bestiari i ha treballat de manera activa en la promoció de les festes populars. De fet, ha estat implicat en la tradició del Capgròs de l’Any de Terrassa des dels seus inicis:

 

Grau ens explica quina és la tradició que hi ha al voltant del Capgròs de l’Any, una iniciativa que a Tiana es farà per primera vegada i que té intenció de mantenir-se en el temps:

 

En Jordi elabora les figures a través de tècniques com el cartó-pedra o la fibra de vidre. Ell mateix ens detalla quin és el procés d’elaboració dels capgrossos, el mateix que ha seguit per crear el que es donarà a conèixer el dia 15:

 

Cada figura s’elabora d’una manera diferent. Així es creen els gegants i les figures de bestiari, aquestes últimes les que porten més feina de totes:

 

El temps d’elaboració també varia segons cada figura. Grau diu que un capgròs pot portar-li prop d’un mes, mentre que el bestiari li comporta més mesos de feina:

 

Taller el Drac Petit

La identitat del capgròs es presentarà just després del pregó i participarà en diferents actes de la Festa Major. Per aquesta primera edició s’ha escollit el capgròs a partir d’una simbologia especial, però a partir de l’any que ve es farà mitjançant votació popular.

A més, estarà exposat a Can Riera en la mostra d’imatgeria popular “Passa a la plaça”, que es podrà visitar del divendres 16 al diumenge 18 de setembre.