Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

L’oposició de Badalona més ERC i Guanyem volen construir un govern alternatiu després del 24-M

El primer debat de candidats a Badalona, ja en la recta final de campanya electoral, ha visualitzat el ‘tots contra Albiol’. En el darrer tram del debat, PSC, CiU, ICV-EUiA-EP, ERC i Guanyem s’han citat per construir un govern alternatiu al PP després de les eleccions de diumenge.

Tots els candidats s’han ofert per liderar el nou govern, però reconeixen que si no aconsegueixen superar al PSC -ara és el segon partit al consistori- faran alcalde “a qui sigui” perquè Albiol governi, en paraules del candidat republicà, Oriol Lladó. La líder de Guanyem, Dolors Sabater també ha assegurat que garantirà el canvi de govern “per activa o per passiva”.

El candidat del PSC, Jordi Serra, és el que més convençut s’ha mostrat per liderar el nou govern municipal i anima la resta de candidats a fer “un govern millor”. Des de CiU, Ferran Falcó demana “generositat” a tots els grups per construir l’alternativa, mentre que el candidat ecosocialista, Àlex Mañas, exclou també de qualsevol possibilitat de pacte a C’s.

El discurs d’aquests candidats ha fet fàcil la defensa de l’alcalde i candidat del PP a la reelecció, Xavier Garcia Albiol, que no ha volgut entrar en el cos a cos amb cap partit i s’ha limitat a retreure’ls que, més enllà dels resultats o els programes, els partits de l’oposició només tinguin l’obsessió de fer-lo fora.

I si el plantejament de l’escenari postelectoral ha servit per cloure el debat, el que l’ha obert han estat les notes que els propis candidats han posat a la gestió del govern i al paper de l’oposició. Tots els grups de l’oposició han coincidit en fer autocrítica, amb matisos. El PSC i ICV-EUiA-EP han estat els menys crítics, si bé han reconegut que “no s’han fet les coses be”.

D’altra banda, CiU suspèn el paper de l’oposició en el seu conjunt i, pel que fa als grups sense representació, el líder d’ERC, Oriol Lladó, explica que “a l’oposició no l’aprovem perquè no van fer un govern alternatiu”. Dolors Sabater, de Guanyem, li posa a l’oposició un “no presentat” i per C’s el mandat ha estat un “empat a zero” entre govern i oposició.

A l’hora de posar notes, aquests partits també suspenen la gestió del govern i l’acusen d’excés de “propaganda”. El candidat del PP, Xavier Garcia Albiol, aprova amb un notable la seva pròpia gestió i ha evitat un cop més ser polèmic amb els grups l’oposició i no ha volgut valorar-los.

El debat també ha posat l’accent en altres assumptes com les infraestructures, on tots coincideixen en desbloquejar el lateral de l’autopista C-31, o la immigració, l’únic punt en el que ha augmentat lleugerament la tensió del debat, més per part del públic que no pas pels discursos dels candidats.

 

Què diuen les enquestes?

El PP de Xavier García Albiol no acusa el desgast ni les polèmiques i fregaria la majoria absoluta a Badalona, segons un sondeig que publica ‘El Periódico’. L’actual alcalde popular sumaria 12-13 regidors (superant els 11 que va obtenir el 2011) i es quedaria a tocar dels 14 que donen la majoria. El revers de la moneda seria l’oposició, amb una forta atomització, començant per un PSC de Jordi Serra que perdria un terç del seu suport (de 9 a 6 regidors) però que mantindria la segona posició al consistori. La CiU de Ferran Falcó també perdria pistonada i passaria de 4 a 3 escons i destacaria el sorgiment de Guanyem -amb el suport de la CUP i Podem- que entraria amb 2-3 regidors i un 9,1 % dels vots.

ERC, per la seva banda, tornaria a entrar a l’ajuntament de Badalona amb dos regidors, mentre que ICV-EUiA -encapçalada per Àlex Mañas- s’hauria de conformar amb 1 o 2 edils. Finalment, C’s estaria al límit d’aconseguir representació a la ciutat del Barcelonès amb un 4,8% dels vots i entre 0 i 1 escons. Pel que fa als líders més ben valorats, l’enquesta realitzada pel Gesop entre els dies 13 i 14 de maig situa en primera posició Dolors Sabater (Guanyem) amb un 6,1, seguida d’Oriol Lladó (ERC) amb un 5,7 i de Xavier García Albiol amb un 5,1. No obstant això, el 31,2% dels enquestats prefereixen Albiol com a alcalde, per davant d’un 7,8% que aposten per Ferran Falcó (CiU) i un 6,6% per Jordi Serra (PSC).

Pel que fa a la valoració de la gestió de l’ajuntament de Badalona en els darrers quatre anys, el 70% de les persones aprova Xavier García Albiol (un 33,8% només amb una nota entre 5 i 6) i un 58,2% assegura que el municipi ha millorat.

enquesta