La biblioteca Can Baratau va celebrar el passat 11 de febrer el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència amb una taula rodona formada per cinc tianenques que treballen en diferents camps científics i tecnològics. En aquesta sèrie de notícies coneixerem més sobre les participants a través d’entrevistes individualitzades.
La Maria José Rodríguez és matemàtica i, actualment, treballa en una consultoria informàtica:
Abans havia passat per altres feines en sectors com la banca i la sanitat:
I és que tal com ens explica, hi ha matemàtics a tot arreu, des de l’ensenyament fins al món informàtic i de desenvolupament web:
Rodríguez va començar a estudiar Matemàtiques sense saber que acabaria passant per totes aquestes feines:
Què s’estudia exactament, però, en una carrera com aquesta? La Maria José explica que està molt centrada en la teoria i en plantejar i entendre el perquè de les coses:
Aquesta tendència a preguntar-se el perquè de les coses fa que, històricament, matemàtiques i filosofia hagin anat plegades:
La tianenca explica que un tret diferencial dels matemàtics, i que valoren molt en el món laboral, és la capacitat que tenen per analitzar i sintetitzar les coses:
En el seu cas, quan va estudiar Matemàtiques hi havia un gran percentatge de dones:
La diferenciació, però, arribava després. La majoria de dones es dirigien cap al món de l’ensenyament mentre que els homes tendien a fer feines més empresarials, informàtiques o tecnològiques:
Per exemple, diu que ha treballat en equips on es trobaven una vintena d’homes i només dues dones: