Història

Tiana i Montgat organitzen un acte conjunt de reparació jurídica de les víctimes del franquisme

L’acte, conduït per la periodista montgatina Núria de José, tindrà lloc aquest diumenge 26 a les dotze del migdia a la Sala Pau Casals de la biblioteca de Montgat. / martalopez

La llista de procediments judicials militars elaborada per l'Arxiu Nacional de Catalunya recull les sentències i resolucions dictades per causes polítiques a Catalunya entre els anys 1938 i 1978. Hi consten 44 persones nascudes o que vivien a Tiana i 127 nascudes o residents a Montgat.

Marta  López | 21/02/2023 a les 15:47 0
 

L’any 2017, el Parlament va aprovar la Llei de reparació jurídica de les víctimes del franquisme. Aquesta declarava la il·legalitat dels tribunals i consells de guerra de la dictadura franquista i, en conseqüència, la nul·litat de ple dret de totes les seves sentències i resolucions dictades per causes polítiques a Catalunya entre els anys 1938 i 1978.

Per tal de deixar constància de la nul·litat d’aquestes sentències i resolucions, la Generalitat emet un document oficial de reparació jurídica a les víctimes del franquisme que consten a la llista elaborada per l’Arxiu Nacional de Catalunya, que sumen un total de 66.643 persones físiques i 15 a jurídiques.

A la llista, hi apareixen 44 persones nascudes o que vivien a Tiana i 127 nascudes o residents a Montgat. 4 veïns de Tiana i 9 de Montgat van ser afusellats al Camp de la Bota acabada la guerra. És per això que els ajuntaments d’ambdós municipis han organitzat un acte conjunt per aquest diumenge 26 de febrer amb l’objectiu de lliurar aquest document oficial de reparació jurídica als familiars de les persones represaliades.

L’acte, conduït per la periodista montgatina Núria de José, tindrà lloc a les dotze del migdia a la Sala Pau Casals de la biblioteca de Montgat i comptarà amb la intervenció del periodista tianenc Enric Canals, que recordarà els fets de la Porcellana de Baix succeïts el 25 de juliol de 1940. Així ho va explicar en aquesta entrevista a La Local pel 80 aniversari dels fets i en el seu llibre “Delators. La justícia de Franco”.

Un retrat de Franco defenestrat i 76 detinguts: els “Fets de la Porcellana de Baix”

Durant l’acte també hi haurà una menció especial als tres alcaldes republicans tianencs, Eduard Simó, Marcel·lí Garriga i Josep Rosselló, que es van haver d’exiliar i l’actuació de la cantautora Gessamí Boada. Segons informa l’Ajuntament de Montgat, per il·lustrar les vivències de les persones represaliades que van viure a l’exili, des del 28 de febrer fins al 29 de març les persones que ho desitgin podran visitar l’exposició instal·lada a la Biblioteca Tirant lo Blanc “Vencedors i vençuts” que dona testimoni de l’exili republicà, durant i després de la guerra civil.

Des dels ajuntaments de Tiana i Montgat ressalten el valor simbòlic d’aquest acte conjunt de memòria històrica com a punt de trobada entre els dos pobles ara que es compleixen noranta anys de la segregació.

Marta López
Marta  López