Els Mossos d’Esquadra ja han detingut deu persones i han fet tretze entrades en domicilis de Terrassa, Sabadell, Sant Quirze del Vallès, Barcelona i Valls en l’operació contra el terrorisme jihadista. Segons fonts policials, es tracta d’una de les principals operacions d’aquest tipus feta fins ara a Catalunya. Aquest matí, el conseller d’Interior, Ramon Espadaler, ha confirmat que l’operació, que s’ha iniciat a les quatre de la matinada i està dirigida per l’Audiència Nacional, manté “vincles” amb els detencions a Bulgària de tres joves residents a Catalunya que pretenien unir-se a l’Estat Islàmic. En el dispositiu, hi participen un total de 360 agents dels Mossos d’Esquadra.
Les entrades a domicilis s’han dut a terme, entre d’altres, als barris de Can Llonch de Sabadell, de Ca n’Anglada a Terrassa i al carrer Maria Codina de Valls. En aquestes localitats, a més de Barcelona i Sant Quirze del Vallès, els agents han fet diverses entrades i registres i han fet els arrestos pel presumpte delicte de pertinença a organització terrorista, entre d’altres. Concretament, els detinguts estarien vinculats especialment amb les consignes de l’Estat Islàmic.
Primer a Badalona
Això ha passat dies després que el jutge central de menors José Luis Castro hagi dictat l’ingrés en un centre de reforma durant sis mesos i en règim tancat per als bessons menors d’edat detinguts a Badalona per jihadisme. El jutge, que ha adoptat aquesta mesura a instàncies de la Fiscalia, imputa als dos joves un delicte d’integració a organització terrorista de tipus jihadista. Prèviament, el titular del Jutjat Central d’Instrucció número 5 de l’Audiència Nacional, Pablo Ruz, ha decretat presó incondicional per a la mare pel mateix delicte com a responsable de les gestions per facilitar el trasllat dels menors a Síria.
La Guàrdia Civil va practicar, la setmana passada, les detencions d’aquestes quatre persones en el marc d’una operació dirigida pel Jutjat d’Instrucció número 5 de l’Audiència Nacional i coordinada per la Fiscalia de l’Audiència Nacional.
Els dos menors s’havien de desplaçar dimarts mateix a Marroc i ja s’havien posat en contacte amb membres de la xarxa de captació i enviament que els havia de facilitar el viatge a Turquia, segons van informar fonts del Ministeri de l’Interior. A més, ja havien deixat els estudis a Badalona per ingressar en un centre del Marroc i es trobaven en un procés de radicalització.
Els joves tenien un germà que va morir en el mateix conflicte com a membre del grup terrorista Harakat Sham al Islam i tenien el suport del seu entorn més directe, especialment de la seva mare, segons va informar el Ministeri.