“La Missa del Gall a Catalunya sempre ha tingut una importància molt gran, no només per la gent que anem a missa sinó per la gent que només hi va aquesta vegada”, ha explicat el Mossèn de Tiana, Joan Ballús. El capellà ha assegurat, però, que aquesta tradició s’ha anat perdent en pobles com aquest: “Les celebracions familiars fan que no sigui fàcil venir”. Segons Ballús, cada vegada hi ha més gent que prefereix assistir a la missa del dia 25 de desembre al migdia.
La tradició que no canvia, però, és la de la participació de la Societat Coral Joventut Tianenca en la Missa, una entitat que fa més de 30 anys que hi canta. Per aquest 24 de desembre, la Coral ha preparat un repertori religiós i nadalenc per amenitzar la celebració. Entre les cançons escollides hi ha Les dotze van tocant, Santa Nit, el Fum Fum Fum o un arranjament del We wish you a Merry Christmas i del Jingle Bells.
El President de la Coral Tiana, Eduard Montaño, està convençut que es tracta d’una activitat per a tothom: “És una missa molt més amena i especial que dóna la benvinguda al Nadal”.
La Missa del Gall
En moltes poblacions catalanes, a la nit del 24 de desembre, hi ha el costum de celebrar aquesta missa a mitja nit, l’anomenada “Missa del Gall”. L’acte religiós es diferencia d’altres per la cantada de nadales que s’hi fa. El nom pel qual es coneix, segons el Mossèn de Tiana, prové de la tradició de fer-la abans de l’hora que canten els galls, abans de primera hora del matí. És la manera religiosa de rebre el dia de Nadal, de fer-ho com la commemoració del Naixement de Jesús.