Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Nova detenció d’un pressumpte terrorista jihadista a Badalona

Deu persones han estat detingudes durant les últimes hores a Badalona, Toledo, Xeraco (València) i Casablanca (Marroc), a una operació contra el terrorisme jihadista desenvolupada conjuntament per Espanya i el Marroc.

El detingut a Badalona és un jove d’uns 20 anys nascut a Catalunya que vivia amb la seva mare al barri de La Salut. La mare ha patit una crisi d’ansietat com a conseqüència de la intervenció policial i ha sigut atesa per un equip mèdic. La dona, que s’ha trobat el pis totalment remenat quan hi ha arribat, ha explicat que fa 30 anys que viu a Catalunya, que és mare de quatre fills i que el detingut és el més petit d’ells.

Alguns veïns han dit que la detenció s’ha produït durant la matinada, que en l’operació han intervingut nombrosos policies i que cap a les 7 del matí els agents encara treien caixes de la vivenda.

El Ministeri de l’Interior ha informat que els arrestats formaven part d’una xarxa de captació, adoctrinament i enviament de combatents estrangers que havien d’unir-se a les files de l’organització islamista radical Estat Islàmic (DAESH). Els captats havien de viatjar a una regió entre Síria i Iraq que Estat Islàmic manté sota el seu control.

Quatre detinguts a Espanya i sis al Marroc

Quatre de les detencions s’han fet a Espanya i les altres sis al Marroc. Els quatre arrestats a l’Estat són dues dones de nacionalitat marroquina i dos homes: un d’ells d’origen marroquí amb nacionalitat espanyola i l’altre, un musulmà convers de nacionalitat portuguesa.

La xarxa tenia una dimensió internacional però operava principalment a Espanya i el Marroc. Allà, els detinguts exercien diverses tasques amb l’objectiu d’adoctrinar i reclutar nous adeptes per a l’Estat Islàmic, principalment dones.

El procés de funcionament del grup desarticulat s’iniciava quan algun dels seus membres mostrava públicament el seu absolut compromís amb l’organització terrorista DAESH, justificant les seves accions i acatant el seu ideari. A partir d’aquí, la tasca de captació de l’entramat es dirigia principalment a individus que interactuaven amb la xarxa, mostrant afinitat ideològica respecte als seus plantejaments. Una vegada seleccionats els candidats es donaven instruccions concretes per perfeccionar el seu trasllat a la zona de combat de Síria i Iraq, en el moment i la forma oportuna. La transmissió de l’ideari jihadista es feia través de plataformes virtuals de comunicació i amb un elevat grau de privacitat.

En els registres domiciliaris efectuats fins al moment per la policia espanyola s’ha decomissat nombrós material informàtic i diversa documentació, tot pendent de ser analitzat.

L’operació antiterrorista, coordinada a l’Estat espanyol pel titular del Jutjat Central d’Instrucció número 5 i la Fiscalia de l’Audiència Nacional, continua oberta.