Taxista, el primer EP de Pau Riba publicat l’any 1967, ja recollia a la seva cara B una cançó d’inspiració nadalenca. Era El matí de Sant Esteve.
Enguany, el Jisàs de Netzerit s’ha representat a la Sala Albéniz de Tiana el dia de Sant Esteve, tot i que no ha sigut un matí, sinó una tarda/vespre.
Final de concert de Pau Riba amb @demortimers a Tiana amb les emocions desbocades, amb la guitarra alçada, passejant entre el públic amb mitjons de coloraines. Gràcies, Pau! pic.twitter.com/pyVzXI2YoD
— Paper de vidre (@Paperdevidre) December 26, 2021
Les mesures sanitàries van obligar a reduir l’aforament a un 70% quan ja s’havien venut totes les entrades, fet que va provocar que les darreres persones per ordre de compra no el poguessin gaudir.
Tant elles com qualsevol persona que se l’hagi perdut, però, tindran una segona oportunitat, encara que no sigui en viu: un equip de TV3 va enregistrar el concert amb l’objectiu d’emetre’l en un especial.
Nit apoteósica i emotiva a la Sala Albéniz de Tiana amb Pau Riba i De Mortimers. Pau Riba en Pau de Guerra! Estem amb tu!!! pic.twitter.com/jRhFpsRVYm
— Gemma Blat Gené (@GemmaBlat) December 27, 2021
Aquest ha sigut un Jisàs de Netzerit especial, no només perquè ha quedat enregistrat per a la història, sinó perquè Pau Riba i De Mortimers actuaven a casa i celebraven els 20 anys de vida d’aquesta fusió nadalenca que va néixer el 14 de desembre del 2001.
Aquell dia van portar a escena per primera vegada de manera conjunta el Jisàs de Netzerit o capítol zero de la guerra de les galàxies, una història que feia anys que acompanyava a Riba i que havia plasmat en un Llibre/Cd (LCD) aquell mateix 2001.
El Jisàs és, segons el mateix Riba, “la història de Jesús a través de les nadales tradicionals contrastada amb la història de Jisàs, que és la mateixa història que passa d’aquí 2.000 anys, i entremig, tots nosaltres”. El cantautor disfressa l’actualitat explicant-la amb un dialecte inventat, el quetelé, mentre De Mortimers fan les veus i l’acompanyament instrumental amb tot tipus d’andròmines. El que fa únic aquest espectacle és que cada any és diferent, ja que el seu contingut s’adapta a l’actualitat d’aquell any.
Les nadales, però, han acompanyat al cantautor des de molt abans del Jisàs. Per exemple, l’any 1967, mateix any de publicació d’El matí de Sant Esteve, va publicar conjuntament amb Jordi Pujol L’enuig de Sant Josep, dins d’un EP col·lectiu que, casualment, portava el nom de El Nadal no té 20 anys. I amb en Toti Soler van representar a la dècada dels 80 un espectacle de nadales que serviria de caldo de cultiu del Jisàs.
És per això que, malgrat que a principis del mes de desembre va fer públic que patia un càncer de pàncrees, Riba va manifestar que, malgrat les circumstàncies, “voldria molt no deixar de cantar nadales enguany”. Ja ho ha fet al Tradicionàrius i a Tiana, però encara queden les Borges Blanques, el dia 30 de desembre; Berga, el 2 de gener, i Portós el dia 9, amb tot venut.