Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

El ple de Tiana dóna suport a la lluita contra el canvi climàtic i al dret a la vaga

El ple municipal ha donat llum verda, aquest vespre, a dues mocions que tenen, de nou, un marcat caràcter progressista.

La primera, aprovada per unanimitat,  dóna suport a la recent Declaració de París sobre el canvi climàtic. Aquell document es va aprovar el desembre passat, dins el marc de la 21a Conferència Internacional sobre canvi climàtic. Aconsegueix, per primera vegada en la història, un acord universal per combatre el canvi climàtic, reduïnt les emissions de gasos contaminants. Va ser aprovat per gairebé tots els estats del món. A la moció aprovada aquest vespre, es resol, també, crear un pla estratègic municipal per donar suport, en aquest cas a Tiana, a l’aplicació de Declaració de París.

El portaveu de Junts per Tiana, Isaac Salvatierra, ha demanat que la moció es materialitzi veritablement al poble:

 

Aquest pla estratègic desenvoluparia projectes d’economia verda i social a Tiana, així com estratègies d’autosuficiència energètica, fent èmfasi en l’estalvi d’energies. També es durien a terme, dins el marc de la moció aprovada, projectes de millora de la mobilitat, el transports, la participació i l’educació.

El regidor de Medi Ambient Xavier Doñate ha fet un resum de les bones pràctiques recents del consistori en aquesta matèria, argumentant que sí que s’està materialitzant, al poble, aquesta lluita pel canvi climàtic.

L’alcaldessa, Ester Pujol, ha volgut recordar que Tiana està a l’alçada de grans municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona en bones pràctiques mediambientals:

 

Suport al dret a la vaga dels treballadors

La segona de les mocions de caire marcadament progressista que s’ha aprovat al ple d’avui vol donar suport als treballadors i treballadores processats en haver-se derogat l’article 315.3 del Codi Penal. Això significa que prop de 300 sindicalistes de l’Estat espanyol, s’assegura al redactat de la moció,  es troben amenaçats amb penes de presó per haver fet vaga.

Per això, la moció se solidaritza amb aquestes persones i mostra públicament l’oposició de l’Ajuntament a l’enduriment del Codi Penal. També està en contra que es qualifiquin de delicte els actes de resistència i protesta pacífica de treballadors i treballadores.

La moció, a més, demana al Govern central que garanteixi el dret a la vaga sense buidar-lo, diu, de contingut.  Per això, el darrer punt demana al Govern de Madrid la derogació d’aquest polèmic apartat 3 de l’article 315 del Codi Penal.

El portaveu del grup municipal del PP, Diego Parra, ha dit que no tot el que s’afirma a la moció és cert:

 

Àlex Rosa ha recordat que la recent mort per suïcidi d’alguns activistes ha estat, segons ell, “per por a les represàlies per haver fet vaga”.

Ricard Fabra, portaveu municipal d’ERC, ha remarcat la importància del dret a la vaga:

 

Olga Rué, portaveu de Convergència, ha posat en dubte algunes de les afirmacions de la moció aprovada:

 

Hi han votat a favor tots els grups municipals, excepte el PP que hi ha votat en contra.