Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Quan els herois pleguen (I)

Tota aventura té un final. També la del sotsinspector dels Mossos d’Esquadra Emili Espinosa, personatge central de les novel·les de l’escriptor Salvador Balcells. Amb “Si saps caure, t’alçaràs”, publicada l’any 2020, Balcells tanca la nissaga que l’ha acompanyat des de l’any 2007, quan va publicar “La taca negra”, primera aparició d’aquest personatge.

Un final de cicle sobre el qual vindrà a parlar a la novena edició del festival Tiana Negra. Dissabte 23 de gener, a dos quarts de dues del migdia, compartirà la taula “Quan els herois pleguen” amb Margarida Aritzeta, que també tanca la seva nissaga. Un festival que ja coneix i on ha presentat part d’aquesta sèrie:

 

Però com va ser el seu inici? Balcells explica que, quan va escriure “La taca negra”, no pensava fer una sèrie. Va ser la reacció dels lectors davant d’un personatge com Emili Espinosa el que el va animar a escriure cinc llibres més:

 

De fet, abans de publicar-la va presentar-la al Premi Joan Arús de l’Ajuntament de Castellar del Vallès, que va guanyar. Tant aquesta novel·la inicial com les cinc següents han estat publicades per Meteora:

 

Cada novel·la li ha portat uns tres anys de feina aproximadament:

 

“Si saps caure, t’alçaràs” es va publicar a principis de març, dies abans que esclatés la pandèmia que ha condicionat la seva promoció:

 

Però “Si saps caure, t’alçaràs” no és només un final de cicle. També es podria veure com el principi d’una nova aventura, aquesta vegada protagonitzada per la sergent Pilar Surroca:

 

Balcells explica que a través de les sis novel·les de la sèrie es pot veure com ha evolucionat el cos dels Mossos d’Esquadra en els darrers anys:

 

Unes novel·les que també li han permès traslladar aspectes de la realitat del moment en què s’escriu:

 

La nissaga, a part de “La taca negra” i “Si saps caure, t’alçaràs”, la completen “El vi fa sang” (2010), “Dur de pair” (2012), “Tempesta al Bàltic” (2014) i “Procés enverinat” (2016).