Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

“Que algú et truqui 30 cops en un matí no és amor: és assetjament”

Rebre un allau de trucades, whatsapps o correus electrònics de la mateixa persona en el lapse d’unes hores és totalment anormal. Si succeeix de forma continuada cal estar alerta, i denunciar-ho. Ho assenyala la Unitat d’Atenció a la Víctima dels Mossos de la comissaria de Premià, a la qual pertany Tiana, perquè es tracta, sense dubte, de ciberassetjament.

L’Eli i la Dàmaris, dues de les integrants d’aquesta Unitat policial -que atén víctimes de violència de gènere-, han explicat a La Local que els darrers anys el ciberassetjament s’ha multiplicat al Maresme i a Catalunya, a la vegada que ha augmentat l’ús de les noves tecnologies i de les xarxes socials.

 

Hi ha dos tipus de perfil de persona assetjada, majoritàriament: dones i infants o adolescents. En tots els casos la víctima sol ser, expliquen les dues expertes policials, una persona amb l’autoestima baixa, poc autònoma i força depenent dels altres o d’una persona en concret, que, lamentablement, sol ser l’assetjador:

 

Cada ciberagressió dels assetjadors és una petita victòria que els fa sentir bé perquè, en el fons, asseguren la Dàmaris i l’Eli, també són persones patològicament insegures. Al igual que la víctima ells també necessiten ajuda psicològica per poder sortir del cercle viciós de violència en què es troben, tant ells com les persones a qui assetgen.

 

Les dues representants dels Mossos recomanen a qui cregui que està patint ciberassetjament, acostar-se a la comissaria i denunciar el o els agressors. És molt important, recorden, no esborrar cap correu ni whatsapp perquè són proves que poden incriminar l’agressor. I és que el nou Codi Penal ara sí que tipifica com a delicte l’assetjament, sigui presencial o virtual.

També és clau no fer de les trucades, correus i whatsapps en allau rebudes cada dia de la mateixa persona, una cosa quotidiana, perquè no és normal en cap cas, remarquen les integrants dels Mossos.

 

Entre les mesures més habituals recomanades per tallar el ciberassetjament, més enllà de denunciar, els Mossos recomanen canviar el número de telèfon personal i tancar perfils a la xarxa per tornar-hi a entrar sota un altre nom, que només conegui gent propera i de confiança.

Com a rerefons de tot plegat, es lamenten l’Eli i la Dàmaris, persisteox encara una societat profundament masclista que, per exemple,  segueix confonent amor amb possessió.

Ciberassetjament entre infants o nois i noies

Un estudi recent fet per l’ONG Save the Children sobre ciberassatjament, enquestant a més de 21.000 infants, ha fet públic que un 9,3 % dels estudiants (un 8,8 % a Catalunya) considera que ha patit assetjament els últims dos mesos i un 6,9 % (un 6,8 % a Catalunya) es considera víctima de ciberassetjament.

Quant als assetjadors, a Catalunya, un 6,5 % dels estudiants reconeix haver assetjat algú i un 4,2 % reconeix haver-ho fet a través d’internet o les xarxes socials.