Tiana és un poble tranquil, si bé no poden dir el mateix els veïns dels pisos de protecció oficial de Can Gaietà. Les queixes veïnals del bloc número 36 són constants. I és que conviuen amb les males praxis d’alguns veïns a l’hora de baixar la brossa, amb robatoris misteriosos i amb sorolls en hores intempestives.
A tot això, se’ls suma la mala qualitat del material amb què l’edifici va ser construït: un terra que rellisca, portes per on es cola la llum, el vent i el fred, un intèrfon que no funciona i una porta de pàrquing que mai tanca del tot.
Davant la situació, La Local ha parlat amb diversos veïns número 36 de Can Gaietà per saber fins a quin punt es tracta d’una situació insostenible. També hem volgut escoltar les propostes dels veïns per acabar amb aquests problemes.
Són diversos els testimonis anònims que han volgut parlar amb Ràdio Tiana. L’objectiu, per sobre de tot, és mostrar el seu malestar davant de situacions com les que viuen a diari a Can Gaietà i intentar posar-hi fi.
Incivisme dels veïns
L’incivisme dels veïns és un dels aspectes que més preocupa els habitants del bloc número 36 de Can Gaietà i, alhora, un dels que té més ràpida solució ja que, sovint, només cal canviar conductes.
Pel que ens han explicat alguns veïns, hi ha persones a l’edifici no respecten el sistema de recollida de brossa de Tiana. Això fa que l’entrada s’ompli d’escombraries que, a més a més, no estan correctament classificades.
Un altre dels aspectes que més preocupa són els robatoris. L’edifici de protecció oficial en qüestió disposa d’un terrat on, qui ho vulgui, pot estendre la roba. Però, segons els veïns, s’hi han produït robatoris de peces de roba. I no només això: a un dels nostres testimonis li ha desaparegut la làmpada que il·lumina la seva porta i, a una veïna, un test de flors.
L’incivisme d’alguns veïns, expliquen, va més enllà de tot això quan, de vegades, s’han trobat “pixats de gos a l’entrada o a l’ascensor”. Diuen, però, que últimament ja no passa tant:
El soroll a hores on el carrer és en silenci també és una de les queixes que tenen els veïns:
Per últim, els veïns demanen més netedat a l’entrada ja que, asseguren, “algunes persones posen els pamflets publicitaris sobre les bústies”. Això fa que, quan fa vent, l’entrada quedi plena de papers:
Mala qualitat del material de l’edifici
Les queixes, però, també són per la mala qualitat del material amb què està fet l’edifici. La porta del pàrquing és un dels aspectes que més preocupa els veïns del número 36 de Can Gaietà perquè no queda mai tancada, de manera que tothom pot entrar al garatge i accedir, des d’allà, als habitatges.
Han estat moltes les vegades que els veïns han contactat amb l’empresa constructora, Visoren, per denunciar el que passa. Tot i que la porta ha estat reparada mai ha funcionat bé, cosa que els ha obligat a instal·lar una càmara a l’entrada del pàrquing per controlar entrades i sortides de possibles desconeguts.
L’intèrfon és una de les altres grans preocupacions dels veïns. Expliquen que, quan plou, l’aigua s’hi filtra i deixa de funcionar. Aquest tema ha estat, també, comentat més d’un cop amb l’empresa constructora. Es troben, però, que “quan ho venen a arreglar hi posen un toc de silicona i al cap d’uns dies, si plou, es repeteix la situació”.
Que l’intèrfon funcioni és un tema important pels habitants del bloc: sovint, es veuen obligats a recollir les seves cartes a correus ja que mai ningú pot obrir al carter.
També hi ha força queixes d’un terra molt “desagraït” als espais comuns. I és que rellisca i, per molt que el netegin, mai es veu net, afirmen els veïns.
El problema de tot això, diuen, rau en el fet que han “d’anar al darrere de l’empresa perquè vinguin a arreglar les coses que no funcionen quan, teòricament, estem pagant un manteniment comunitari”.
Propostes dels veïns
Per acabar amb aquesta situació, tot i que els veïns i veïnes amb qui hem parlat denuncien la falta de resolució ràpida de Visoren, proposen posar càmares per controlar qui fa malbé les parts comunes o posar papereres per l’edifici per evitar l’escampall de brossa.
Els veïns pensen, també, que potser la solució passaria per anar un pas més enllà i fer una denúncia a través de l’Ajuntament de Tiana.