Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Sant Joan, estiu i temporada de prevenció d’incendis marcats per la sequera i l’augment de temperatures

Aquest dimecres 21 de juny la Diputació de Barcelona inicia el desplegament del Pla d’Informació i Vigilància per la prevenció d’incendis forestals (PVI), que es realitzarà fins al 31 d’agost amb la col·laboració de 275 ajuntaments, entre ells Tiana, 124 agrupacions de defensa forestal (ADF), 9 federacions d’ADF del territori i el Secretariat d’ADF de Catalunya i altres administracions.

El PVI realitza tasques de conscienciació, dissuasió davant de negligències, detecció de punts de risc, revisió de l’estat de les infraestructures de prevenció d’incendis i detecció d’incendis.

El dispositiu del 2023 disposa de 76 unitats d’informació i vigilància i 15 punts de vigilància fixa (torres de guaita) i compta amb 219 persones: 150 informadors, 30 guaites, 33 operadors de comunicacions i 6 responsables de control. Els mitjans tècnics i humans es divideixen en tres sectors de prevenció: Metropolitana Nord (Vallès Oriental, Barcelonès i Maresme), Metropolitana Sud (Anoia i Baix Llobregat) i Centre (Bages, Berguedà, Moianès, Lluçanès i Osona).

Tiana forma part del sector metropolità nord, juntament amb les altres poblacions del Maresme, el Vallès Oriental, el Vallès Occidental i el Barcelonès; pertany a la ruta U-78, juntament amb Badalona i Santa Coloma de Gramenet; i acull un punt de vigilància fixa situat al Turó d’en Galceran que s’encarrega de la detecció immediata de columnes de fum.

Paral·lelament al PVI, des del passat 1 de juny està activa la campanya contra els incendis forestals. La campanya forestal d’enguany està marcada pels 3 anys de sequera acumulada, l’augment de les temperatures i la concentració de biomassa seca als boscos, per la qual cosa el risc d’incendi és molt elevat.

Segons informa la Generalitat, des d’inicis d’any fins ara, a tota Catalunya, hem tingut 118 dies amb alguna comarca a nivell 1 del Pla Alfa. És una xifra de rècord, notablement per sobre de l’anterior rècord de l’any 2012, amb 94 dies. Alhora, aquest 2023 també és l’any amb més dies amb alguna comarca a nivell 2, amb 62 dies, per sobre dels 36 dies de l’any 2016. Pel que fa al nivell 3 del Pla Alfa, enguany s’ha activat ja dues vegades, fora de campanya forestal.

Tenint en compte aquest context, l’Ajuntament de Tiana ha reforçat tant el servei de neteja de la via pública com les mesures durant la nit de Sant Joan. Medi Ambient ha desbrossat tots els solars públics i privats del tramat urbà, així com les zones limítrofes. Es buidaran el 100% dels contenidors de paper i cartó el dia 23 perquè durant la revetlla estiguin el màxim de buits possibles per evitar incendis.

A més, el consistori ha fet el requisit a tots els propietaris dels solars no construïts dins el nucli de població. Dels 60 terrenys, l’Ajuntament farà el servei de neteja de 35. La resta se n’ocuparan els propietaris i l’àrea de Medi Ambient en farà el seguiment per comprovar que s’han netejat.

Tal com ja es va fer l’any passat, la nit de revetlla no hi haurà recollida d’escombraries per garantir que no es facin malbé els cubells de la recollida de la matèria orgànica que sovint eren objecte d’actes incívics. La recollida es farà dijous i dissabte.

Pel que fa al servei especial de neteja per al dia 24, s’ha reforçat la neteja amb 2 escombradores, el servei de recollida d’abandonaments i el servei d’escombrada manual. Hi haurà servei especial de neteja a parcs i jardins dissabte al matí, sobretot aquells que tenen jocs infantils.

Pel que fa als petards, cal tenir en compte que no es poden llançar a menys de 500 metres de les zones forestals i no es poden fer fogueres enlloc sense tenir l’autorització. El permís s’ha de demanar a la Policia Local.

*Dispositiu del PVI del 2023. Foto: Diputació de Barcelona