Aquest 25 de novembre Tiana ha tornat a sortir al carrer per dir No a la violència en vers les dones. Una setantena de persones ha volgut participar a l’acte, que ha estat senzill però molt emotiu. Primer ha actuat el cor de gospel de l’Escola Municipal de Música i Dansa de Tiana: una per una, les components han anat llegint el nom de les dones que han perdut la vida aquest darrer any a conseqüència de la violència masclista. Després, el cor -format per dones únicament- ha cantat una cançó que ha servit d’inici de l’acte.
Seguidament, els representats polítics de tots els partits han llegit el manifest del Dia Internacional per a l’eradicació de la violència envers les dones. Acabada aquesta part, les joves guanyadores del concurs de relats per la igualtat han llegit els seus textos. Elles han estat Gimena Mazariego, Aina Cebrián i Xènia Pagán. Un dels textos més aplaudits explicava, en 150 paraules, la història de dos germans bessons, un nen i una nena. Aquesta, deia que no acceptava ser un estereotip i que pensava canviar aquestes ideologies. La seva jove autora, Aina Cebrián, ens explica com se li va acudir la idea:
Entre cadascuna de les lectures, una petita actuació musical per part de l’Escola Municipal de Música i Dansa de Tiana. Al final de l’acte, la regidora d’igualtat, Marta Guàrdia, s’ha mostrat satisfeta de com ha funcionat tant el format com la participació:
En la mateixa línia ha parlat l’alcaldessa de Tiana, Esther Pujol, molt satisfeta pel muntatge. Ha reconegut, però, que aquest és sempre un acte agredolç:
Pujol també ha fet un parlament, dins de l’acte, en què ha destacat la importància de denunciar els casos de violència de gènere. També ha demanat que els joves siguin conscients de la situació. Unes reivindicacions que ha traslladat a les institucions supramunicipals perquè no deixin de treballar-hi:
Un any més les xifres són alarmants
Si bé els registres oficials de violència de gènere reconeixen un total de 6 dones assassinades per violència masclista, aquest 2015 a Catalunya, la xifra real en el que va d’any és de 15 dones. Aquesta ultima dada sí que inclou tots els casos de dones assassinades per motius de gènere, independentment de la seva relació o vinculació amb l’assassí.
El mateix manifest llegit avui també diu: “les institucions i les organitzacions de la societat civil hem de ser un reflex fidel de l’alternativa que representem i del compromís que defensem per l’eradicació de la violència masclista”. A més també afegeix que “la nostra responsabilitat individual i col·lectiva passa per acceptar que no hi ha canvi social que no comenci per nosaltres mateixos i per entendre que la violència contra les dones es conseqüència d’un sistema social que porta inscrit en el seu ADN el masclisme com a ordre simbòlic per significar i interpretar la realitat”.
L’acte ha acabat amb un aplaudiment molt sentit.