Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Tiana es torna a mullar per l’esclerosi múltiple

La piscina municipal de Tiana és una de les més de 500 piscines que han participat en la trentena edició del “Mulla’t per l’Esclerosi Múltiple”, la iniciativa solidària de la Fundació Esclerosi Múltiple que ha tingut lloc aquest diumenge 9 de juliol.

Tal com expliquen des de la Fundació, els fons recaptats en l’edició d’enguany es destinaran als diferents programes de suport que impulsen per millorar la qualitat de vida de les persones amb esclerosi múltiple, especialment les que conviuen amb aquesta malaltia en fases més avançades. Tot i els diferents tractaments actuals, en molts casos la malaltia continua progressant i deriva a un estat d‘EM avançada, que pot afectar de forma significativa el seu dia a dia.

L’esclerosi múltiple (EM) és una malaltia autoimmune que afecta el cervell i la medul·la espinal i que provoca que el sistema immunitari ataqui per error la mielina, una estructura que recobreix els axons de les neurones, permetent així el seu correcte funcionament. A les zones del sistema nerviós central on es produeix una pèrdua de mielina apareixen zones endurides tipus cicatriu (anomenades lesions o plaques). Els símptomes de la malaltia variaran en funció de les àrees en què tinguin lloc aquestes lesions. Per això, encara que diferents persones comparteixin el mateix diagnòstic, la malaltia i la seva evolució seran diferents. La Mar Barrantes, del grup Clinical Neurosciences del Departament d’Anatomia i Neurociències d’Amsterdam UMC, explica en el pòdcast del mes de juliol de Píndoles científiques com no tothom pateix els mateixos símptomes ni amb la mateixa intensitat:

 

Avui dia, l’esclerosi es pot classificar en diferents tipus segons com es manifesten els símptomes, els brots i l’evolució neurodegenerativa. La més freqüent és la remitent-recurrent:

 

També hi ha casos, però, que pateixen una esclerosi primària progressiva, una secundària progressiva o una progressiva recurrent:

 

L’esclerosi és una malaltia que afecta més dones que homes. Concretament, hi ha entre dues i tres vegades més dones amb esclerosi múltiple que homes:

 

L’edat de diagnòstic es troba entre els 20 i els 40 anys. De fet, aquesta malaltia és la principal causa de discapacitat en els joves, després dels accidents de trànsit:

 

L’esclerosi múltiple és una malaltia crònica, però compta amb tractaments que ajuden a alleugerir els símptomes que l’acompanyen:

 

Aquest és només un resum de tot el que podreu trobar al pòdcast d’aquest mes. Per saber més, escolta el programa complet de Píndoles científiques on l’Agnès Pérez-Millán entrevista a la Mar Barrantes.