Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Tiana evitarà talls de subministrament en casos de pobresa energètica

Tiana impedirà que hi hagi talls de subministrament a les cases d’aquelles persones que pateixen pobresa energètica. Això és després que el ple municipal hagi aprovat la proposta d’adherir-se al programa Metropolità de mesures contra la pobresa energètica. Vol ser una ajuda per aquelles persones que pateixen talls dels subministraments bàsics durant els mesos d’hivern.

L’any 2014 Serveis Socials va ajudar a 17 famílies del poble que tenien dificultats per fer aquests pagaments. En total es van destinar, des de l’Ajuntament, més de 4000 euros per pagar factures de gas, llum i aigua.

El ple municipal del mes de gener del 2015
El ple municipal del mes de gener del 2015

Per poder disposar d’aquesta ajuda, els afectats de Tiana s’hauran de dirigir a Serveis Socials de l’Ajuntament. Des d’aquest departament es farà una valoració de la situació. Un cop hi hagi una resolució definitiva del cas es farà el pagament que correspongui, directament a la companyia. Es donarà, per tant, cobertura econòmica a les persones que tinguin aquest problema.

Una de les característiques d’aquest pla és que la valoració provisional dels Serveis Socials ja implicarà la suspensió de qualsevol tall d’energia o aigua fins que no es resolgui el cas.

 

A qui va adreçada l’ajuda?

Aquesta ajuda està pensada per a persones més grans de 60 anys amb una pensió mínima de jubilació i per a famílies amb situació de vulnerabilitat: amb tots els seus membres a l’atur o que no superin uns determinats ingressos.

 

El programa de l’AMB

El programa Metropolità contra la pobresa energètica es va aprovar el passat mes de desembre pel Consell Metropolità de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. La dotació d’aquest és de cinc milions d’euros. Aquest fons té un caràcter plurianual. Es mantindrà vigent fins que s’acabi totalment. Quan s’arribi a aquest punt es valorarà la conveniència de mantenir el programa i renovar-ne la dotació.

 

Més ajudes al pressupost del 2015

L’alcaldessa de Tiana, Esther Pujol, ha assegurat que els veïns que pateixin aquests problemes “sempre tindran una ajuda, sigui des de l’Àrea Metropolitana o des de l’Ajuntament”. De fet, el govern va aprovar el pressupost del 2015 destacant l’augment dels diners destinats a ajudes específiques per pagar l’habitatge. L’import previst és de 30.000 euros.

 

El suport de Tiana a la normativa contra la pobresa energètica

El ple de Tiana ja ha parlat de pobresa energètica en d’altres ocasions. Al mes de novembre, amb l’arribada del fred, el consistori es va posicionar a favor d’una moció del grup de Convergència i Unió que feia costat a la nova normativa catalana. El text donava suport al govern català perquè formulés al·legacions a la suspensió temporal de la norma per part del Constitucional. Aquesta prohibia tallar la llum o el gas durant els mesos d’hivern a les cases amb menys recursos. La moció del ple expressava rebuig al govern de Rajoy, al qual qualificaven d’”insensible”. A més, els grups del PSC, Gent pel Progrés i Esquerra Republicana, van demanar a la Generalitat que ampliés el període a tot l’any i que preparés més instruments de suport econòmic per les famílies que no puguin assumir les factures de la llum o el gas.