Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

3 joves tianencs preparen un documental sobre l’1-O a Tiana

Tres joves tianencs estan posant en marxa un documental sobre l’1 d’octubre aquí a Tiana. Són l’Eduard López, estudiant de Mitjans Audiovisuals; el Marcel Berenguer, estudiant de direcció cinematogràfica; i el Martí Francàs, estudiant de periodisme i col·laborador de La Local.

Tots tres avisen que no serà un documental que es centri en la part política d’aquell dia: el seu objectiu es mostrar les bambolines de l’1 d’octubre, el making off de com es va aconseguir dur a terme el referèndum a Tiana. L’Eduard explica que la idea de fer aquest documental va sorgir al gener, passada la “ressaca” dels fets de l’1-O:

Reproductor d'àudio

 

A partir d’aquí, van decidir centrar el documental en aquesta part “clandestina” i organitzativa, diu el Marcel, més que no pas la part més política i ideològica:

Reproductor d'àudio

 

El Martí afegeix que també els interessava conèixer com ho va viure la gent que hi va participar:

Reproductor d'àudio

 

Al llarg de les entrevistes que porten fetes, explica el Martí, hi havia persones que explicaven la seva vivència o funció l’1-O per primera vegada:

Reproductor d'àudio

 

Expliquen que no va costar gaire que parlessin, sobretot per la distància temporal entre l’octubre i el mes de juny, quan s’han fet les entrevistes, diu el Marcel:

Reproductor d'àudio

 

Tot i així, després de cada entrevista sempre donaven l’opció als entrevistats d’escollir el que volien o no que sortís, per si la informació que donaven els perjudicava:

Reproductor d'àudio

 

Tots tres afegeixen que algunes de les persones entrevistades eren conscients que havien creuat alguna línia vermella per aconseguir fer possible la votació, però asseguren que cap d’ells se’n penedia. Com a molt, diuen, sentien desengany per tot el que ha passat després del referèndum, ja que tenien la sensació que s’havien jugat molt i que els havien deixat tirats.

El Martí remarca que l’objectiu final d’aquest documental és mostrar com es va dur a terme un treball en xarxa i de confiança mútua:

Reproductor d'àudio

 

És per això que volen entrevistar al màxim de gent possible, per obtenir tota la informació que puguin i poder explicar tot el que va passar amb la màxima fidelitat:

Reproductor d'àudio

 

L’Eduard i el Marcel han aportat la visió cinematogràfica, i en Martí la periodística. El documental serà un relat cronològic, explicant totes les accions que es van dur a terme des del juliol i fins a l’1 d’octubre.

Ara mateix, expliquen, estan amb el treball de camp. Han fet les entrevistes informatives, han escrit l’escaleta i un petit guió i el següent pas serà enregistrar les entrevistes.

Després, tindran la feina de post producció. Per poder fer un bon muntatge, totes tres demanen que tot aquell qui tingui fotos o vídeos d’aquell dia, es posin en contacte amb ells:

Reproductor d'àudio

 

La idea és estrenar el documental el cap de setmana del 29-30 de setembre, per l’aniversari de l’1 d’octubre, que cau en dilluns. Si pot ser, diuen, els agradaria que el resultat final es projectés a la Sala Albéniz. Una noticia elaborada conjuntament amb Alèxia Guilera.