Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Una tercera edició amb altes expectatives

“En una taula rodona vaig dir que ens faltava visibilitat i l’alcaldessa de Tiana em va dir que, si feia un projecte, podíem comptar amb el seu poble”. Sebastià Bennasar recorda amb aquestes paraules els orígens del Tiana Negra, que tres mesos després d’aquesta trobada ja s’havia convertit en realitat. Actualment, el director del festival està molt content amb que aquest esdeveniment hagi tingut continuïtat i enguany celebri la seva tercera edició.

Bennasar considera que han anat de “menys a més” i que si encara els criden és perquè estan fent les coses bé.  De moment, el festival ha anat creixent any rere any. La segona edició va tenir més assistents que la primera, unes 500 persones en total, i enguany totes les activitats s’han traslladat a un espai més gran: la Sala Albéniz. A més, durant aquestes setmanes el Tiana Negra s’ha anunciat en molts mitjans de comunicació. Tot i així, el director assegura que sempre té un cert neguit abans de començar.

 

El temps limitat del festival i el creixement d’autors que volen participar els hi ha forçat enguany a deixar alguns fora del programa. Una decisió que, segons Bennasar, es deu a què la novel·la negra en català “cada vegada està més consolidada” i, per tant, a cada edició hi ha més autors que escriuen en aquest idioma.

 

Durant aquests anys el Tiana Negra també ha creat sinergies amb el BCN Negra. Bennasar participarà en dues taules rodones d’aquest festival i, a més, molts autors que estaran aquests dies al poble passaran després per Barcelona.

De cara al futur, el director del Tiana Negra espera que el festival no es posi en perill perquè ja s’ha convertit en un espai de referència pels autors catalans i en l’acte que dóna l’entrada a l’any literari de la novel·la negra. Considera que les eleccions municipals no haurien d’afectar les futures edicions perquè perdre aquest esdeveniment seria negatiu pel poble.

 

El director del Tiana Negra assegura que totes les activitats de l’edició d’enguany van dirigides a qualsevol tipus de públic, però als que s’apropen per primera vegada al gènere els hi recomana especialment la presentació de Jordi Cervera amb tres Mossos d’Esquadra. Com a organitzador, a ell li fan molta il·lusió les activitats on “s’implica la societat civil de Tiana”, perquè demostren que els veïns s’han fet seu el festival.

Sebastià Bennasar, a part de dirigir, també participarà com a escriptor al primer combat de boxa literari que es fa al Tiana Negra contra Anna Maria Villalonga. Un debat lúdic sobre la novel·la negra que han decidit transformar en un enfrontament amb àrbitre.