Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

“Arbres vius”, el mapa virtual que permet identificar els arbres talats de manera col·laborativa i interactiva

Llefi@Net és una xarxa ciutadana del barri de Llefià de Badalona que es caracteritza per l’ús social de la tecnologia com a eina de participació ciutadana. Un exemple pràctic de la tasca que realitzen és el projecte “Arbres vius”, un mapa virtual creat amb OpenStreetMap que permet marcar els arbres talats de manera col·laborativa i interactiva. Ens ho explica en José Luis Infante, membre de Llefi@Net:

 

El projecte es va iniciar a Llefià amb l’objectiu de visibilitzar la pèrdua d’arbres que patia el barri:

 

Més endavant, van unir forces amb Badalona pel Clima i van ampliar el mapa a més barris de la ciutat:

 

Al final, el mapa virtual va servir perquè l’Ajuntament de Badalona replantés arbres:

 

El projecte “Arbres vius” es va acabar estenent a Sant Adrià de Besòs i Santa Coloma de Gramanet. I, ara, ha arribat fins a Tiana gràcies a en David Ródenas, amic d’en José Luis i veí del poble. Ells mateixos ens ho expliquen:

 

 

En José Luis i en David als estudis de La Local.

En David ja ha començat a “mapejar” alguns carrers, però animen als tianencs i tianenques a ampliar la mostra amb els arbres de la seva zona:

 

Per col·laborar, primer cal registrar-se a http://osm.org i després anar a l’aparat “Contribuir” de la web http://arbres.llefia.org/tiana.html. A través del GPS es podrà marcar i afegir fotos dels arbres talats que es trobin pel municipi.

Aquest no és el primer ni únic mapa col·laboratiu realitzat per Llefi@Net. Infante explica que el primer projecte que van fer en aquesta línia és un centrat en l’accessibilitat del barri:

 

També han creat, a petició del Grup de Dones de Llefià, un “Camí Lila” que marca les zones potencialment insegures del barri:

 

Tots els mapes estan creats amb una filosofia de dades obertes.