Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Un viatge al passat: la pel·lícula restaurada del tramvia s’estrena per Festa Major

Un dia abans que la pregonera i el Toc d’Inici marquin l’inici dels actes centrals de la Festa Major de Sant Cebrià, la Sala Albéniz acollirà un esdeveniment molt especial que també està inclòs dins del programa de la festa. Dijous 14 de setembre a les vuit del vespre el teatre municipal estrenarà la restauració de la pel·lícula del tramvia, anomenada “Excursió Montgat-Tiana”. Tal com explica la regidora de Cultura, Cristina Comas, el film es va rodar l’estiu del 1917 per iniciativa de l’aleshores alcalde, Joan Garí, i, tal com avança el títol, mostra un viatge amb tramvia de Montgat a Tiana i la vida al poble:

 

La pel·lícula es repetirà dos cops. El primer comptarà amb la música en directe de Josep Mas Kitflus, compositor de la banda sonora que tocarà des de la mateixa Sala Albéniz el dia de l’estrena:

 

La idea, doncs, és rememorar el que es feia amb el cinema mut. En Kitflus diu que ja va viure una experiència similar amb el seu antic grup, Pegasus:

 

Per compondre la música que acompanya els 20 minuts que dura el film, en Kitflus explica que ha tingut una còpia per treballar amb ella:

 

El músic assegura estar molt il·lusionat per haver pogut participar en un projecte com aquest:

 

Al final d’aquesta primera projecció, representants de la Filmoteca relataran com ha estat el procés de restauració. Després de les explicacions, es farà una segona projecció comentada per donar els detalls de les panoràmiques que apareixen a la Tiana de fa més de 100 anys i alguns edificis que ajudaran a situar els espectadors. Rosa Cardona, del Centre de Conservació i Restauració de la Filmoteca de Catalunya, destaca el valor de peces com aquesta per la seva antiguitat:

 

La Filmoteca guardava l’original, cedida per Mercedes Garí -neta de l’exalcalde-, però no va ser fins que l’historiador Josep Maria Tòffoli va portar-los una altra versió quan van decidir, amb l’Ajuntament, iniciar la restauració:

 

La Clàudia Net i la Maria Hernández, encarregades de la restauració, ens expliquen com ha sigut el procés de reconstrucció:

 

La feina les ha portat gairebé un any, perquè també han hagut de fer una part important de recerca i context històric:

 

I és que, tal com destaca la Rosa, la pel·lícula del tramvia té un alt valor històric:

 

La pel·lícula que es projectarà és només la primera fase. Cardona afegeix que el següent pas és restaurar el film en físic:

 

La pel·lícula va ser tota una sensació en el seu moment: es projectava al Cine Tiana després de les sessions per aclamació popular. Però, amb el pas de les dècades, es va anar perdent i corria el risc de desaparèixer per sempre. Ara, gràcies a la tasca de la Filmoteca, la seva conservació està assegurada.

La Generalitat va declarar el passat mes de maig el Tramvia de Montgat-Tiana, situat actualment a l’Avinguda Isaac Albéniz, Bé Cultural d’Interès Nacional perquè “el cotxe 2 del tramvia Montgat-Tiana és un dels pocs representants que ens resten del material mòbil dels tramvies rurals que van existir a Catalunya durant el segle XX i l’únic a la regió metropolitana de Barcelona.”